Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Oostenrijk op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het formulier op onze contactpagina. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Uitgebreide reisinformatie over Oostenrijk vind je terug op de vele Oostenrijk sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Oostenrijk of één van de vakantiebestemmingen in Oostenrijk kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummers

Het algemene alarmnummer in Oostenrijk is 112. Dit is het algemene alarmnummer dat je belt in geval van nood. Er zijn ook losse alarmnummers voor de verschillende hulpdiensten: 122 voor de brandweer, 133 voor de politie en 144 voor de ambulance.

Alarmnummers

Ambassade

Mocht je je reisdocumenten kwijtraken dan kun je het beste ter plaatse contact opnemen met de Nederlandse ambassade (voor Nederlanders) of de Belgische ambassade (voor Belgen). Beide ambassades zijn gevestigd in Wenen.

Nederlandse ambassade
Opernring 5, 7e verdieping
1010 Wenen
Tel. 01 58 93 90 (vanuit het buitenland +43 1 58 93 90)

Belgische Ambassade
Prinz-Eugen-strasse 8-10
1040 Wenen
Tel. 01 50 20 70 (vanuit het buitenland +43 1 50 20 70)

Autobahnvignet

Om op de Oostenrijkse autosnelwegen te mogen rijden heb je een tolvignet voor je auto nodig. Je kunt het autobahnvignet van Oostenrijk vlak voor de grens kopen, maar dat kan je flink at wachttijd kosten als het druk is. Je kunt je tolvignet al vooraf in Nederland via internet kopen.

Drinkwater

Het kraanwater is in Oostenrijk uitstekend te gebruiken als drinkwater en is zeer mineraalrijk. Het is dus niet noodzakelijk om flessen met mineraalwater te kopen.

Elektriciteit

In Oostenrijk worden dezelfde stopcontacten en stekkers gebruikt als in Nederland en België. Het voltage is ook 220-240 volt wisselstroom. Adapters, wereldstekkers of transformators zijn daarom niet nodig als je naar Wenen reist.

Entreetickets en tours reserveren

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Oostenrijk bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Oostenrijk.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Oostenrijk
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Oostenrijk via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Oostenrijk via GetYourGuide

Feestdagen

In Oostenrijk worden er gedurende het jaar meerdere nationale feestdagen gevierd. Op de meeste van deze feestdagen zullen openbare instanties en ook de winkels gesloten zijn. In sommige gevallen zullen de musea en toeristische attracties in Oostenrijk wel geopend zijn. Controleer dit altijd voor vertrek om te voorkomen dat je voor een dichte deur staat.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Maria-Hemelvaart
26 oktober – Nationale Feestdag
1 november – Allerheiligen
8 november- Maria-Ontvangenis
25 en 26 december – Kerstmis
variabel – Goede Vrijdag
variabel – Pasen
variabel – Pinksteren

Fooien

Hoewel het zeker niet verplicht is, is het geven van een fooi een goede gewoonte in grotere steden zoals Wenen en Salzburg. Reken hierbij op 5 tot 10% over de rekening in horecagelegenheden of aan taxichauffeurs. Geef kamermeisjes een fooi van 1 tot 2 euro per dag. Kruiers verwachten een fooi van ongeveer een euro per koffer of tas.

Geld

De euro is het wettige betaalmiddel in Oostenrijk. Als Nederlander of Belg hoef je daarom geen geld te wisselen. Je kunt in Oostenrijk op redelijk wat plekken met de bankpas betalen (pinnen) of met een grote internationale creditcard zoals Visa, Mastercard of American Express betalen. In kleinere dorpen, zeker als die minder toeristisch zijn, is de kans dat creditcards geaccepteerd worden mogelijk wat kleiner.

In grote steden zoals Wenen zul je redelijk veel geldautomaten tegenkomen. Ook in de kleinere plaatsen in Oostenrijk moet het over het algemeen niet lastig zijn om ergens geld op te nemen. Indien je bankpas geschikt is voor buitenlandopnames dan kun je bij alle geldautomaten met een Maestro-logo geld opnemen. Indien je euro’s opneemt dan mogen de banken daar geen extra transactiekosten voor in rekening brengen.

Een geldautomaat in Oostenrijk.

Internet via Wi-Fi

De bedrijven die hun geld verdienen met toerisme en hospitality die bieden in steeds grotere mate gratis draadloos internet aan hun gasten aan. In menig hotel, restaurant of bar in Oostenrijk kun je dan ook gratis online gaan. De kwaliteit kan, net als elders, flink uiteenlopen.

wifi

Mobiel netwerk

De kwaliteit van de mobiele netwerken is in Oostenrijk over het algemeen prima. Het enige nadeel dat Oostenrijk heeft is dat er redelijk wat bergachtige en dunbevolkte gebieden zijn. Op dit soort locaties is er soms slechte of helemaal geen dekking van het mobiele netwerk. Wel iets om rekening mee te houden als je op pad gaat.

Reisdocumenten

Er is vrij vervoer van personen tussen de Schengenlanden, waar ook Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk toe behoren. Officieel heb je dus geen reisdocument nodig om de grenzen te passeren. Vanwege vluchtelingen of terreurdreiging kunnen er tijdelijke grenscontroles ingesteld zijn.

Ga je vliegen dan dien je je echter wel naar de luchtvaartmaatschappij toe te kunnen legitimeren en ook op straat kan de politie om je identiteitsbewijs vragen. Je dient dus te reizen met een geldige Europese identiteitskaart of een geldig Europees paspoort. Kinderen dienen hun eigen legitimatie bij te hebben.

Taal

In Oostenrijks spreekt men Duits. Het is zowel de officiële taal als de gangbare spreektaal. Hoewel je zeker een duidelijk dialect zult waarnemen, bestaat er geen taal die ‘Oostenrijks’ heet. Als toerist kun je op toeristische plekken zoals hotels, bij belangrijke bezienswaardigheden en musea, in de restaurants, bij taxi’s en in souvenirwinkels vaak ook prima in het Engels communiceren.
In de deelstaat Burgenland (in het oosten van Oostenrijk) zijn Hongaars, Kroatisch en Servisch ook officiële talen naast het Duits. In Karinthië is het Sloveens een tweede officiële taal.

Telefoneren

De tijd dat je in Oostenrijk nog afhankelijk was van openbare telefoons om naar huis te bellen ligt steeds verder achter ons. Je kunt heus nog wel ergens een telefoon op straat tegenkomen, maar vrijwel iedereen gebruikt tegenwoordig mobiele telefoons om te bellen. De kosten hiervoor vallen tegenwoordig erg mee, omdat bellen in Oostenrijk tegen dezelfde kosten gebeurt als wanneer je in Nederland zou zijn. Je belt dus vanuit je normale belbundel en daarbuiten gelden de normale beltarieven zonder roamingtoeslag.

telefoneren in Oostenrijk

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland of België met Oostenrijk. De zomertijd en wintertijd in Oostenrijk gaan op dezelfde dagen in als in Nederland en België.

Veiligheid

Oostenrijk is in verhouding tot andere Europese landen een relatief veilig land. Echter is de situatie ook hier helaas niet meer zoals die altijd geweest is. De kleine criminaliteit is ook in Oostenrijk de afgelopen jaren toegenomen. Echt slechte buurten waar je als toerist beter niet kunt komen kennen de meeste Oostenrijkse steden niet. Als toerist kun je je dag en nacht veilig door een grote stad zoals Wenen begeven. Pas wel op voor tasjesdieven en zakkenrollers. Die zijn op steeds grotere schaal actief op de drukkere toeristische plekken in Oostenrijk.

Net als in andere West-Europese landen geldt er ook voor Oostenrijk dat er een kans bestaat op een terroristische aanslag door moslim-extremisten. Of er ooit een serieuze aanslag plaats zal vinden in Oostenrijk is niet te voorspellen.

Wie de Oostenrijkse natuur in gaat die moet met een aantal zaken rekening houden:
– Het weer kan zeker in de bergen vrij snel omslaan. Houd hier rekening mee wat betreft kleding als je op pad gaat.
– Menig toerist heeft tijdens wandelingen blessures opgelopen door verkeerd schoeisel. Lange wandelingen in de natuur vragen om goede wandelschoenen.
– Teken kunnen ziektes overdragen. Deze kleine beestjes komen ook in Oostenrijk veelvuldig in de natuur voor. Ga je wandelen bedek dan je benen en check je lichaam ’s avonds op teken.
Wintersport in Oostenrijk is geweldig en hoeft niet gevaarlijk te zijn. Pas echter wel op met offpiste skiën. Lawines kunnen dodelijk zijn en komen vooral buiten de pistes voor.
– De UV-straling kan, zeker op hoger gelegen plekken, sterk zijn. Insmeren met een antizonnebrandcrème wordt daarom nadrukkelijk aanbevolen, ook in de winter.