Plaatsen in Oostenrijk

Binnen Oostenrijk barst het van de interessante steden en pittoreske dorpen. Het landschap zorgt vaak voor een schilderachtige ligging en de geschiedenis van Oostenrijk staat garant voor ontelbaar veel historische panden zoals kastelen, kerken en andere bouwwerken. Uit het grote aanbod van steden en dorpen hebben we een selectie gemaakt van de meest bezochte plaatsen in Oostenrijk. Voor meer mooie dorpen verwijzen we graag naar de Oostenrijkse dorpen op de website www.mooistedorpjes.nl.

Hieronder vind je informatie over individuele steden en dorpen in Oostenrijk.Wenen

Als hoofdstad van Oostenrijk heeft Wenen een belangrijke functie te vervullen. Behalve dat de stad een politiek centrum is, kun je er ook bijzonder veel culturele en historische bezienswaardigheden ontdekken. En soms vallen deze twee thema’s ook samen. Het Kunsthistorische Museum van Wenen is hier een uitstekend voorbeeld van. De Oostenrijkse stad Wenen is tevens bekend om de vele beroemde componisten die er gewoond en gewerkt hebben. Klassieke muziek is dan ook alom aanwezig. Zeker in de Weense Staatsopera. Andere opvallende bezienswaardigheden zijn de Heldenplatz, de twaalfde eeuwse Stephansdom en Schloss Schönbrunn.

Het voormalige keizerlijke jachtgebied ‘Wiener Prater’, wat tegenwoordig beter bekend staat als groot stadspark, is deels ingericht als attractiepark. Hier kan jong en oud genieten van attracties als een reuzenrad, achtbanen, bruisende evenementen als de wintermarkt, concerten en Madame Tussauds. Natuurlijk leent de ‘Prater’ zich ook uitstekend voor het maken van heerlijke wandelingen in een bosrijke omgeving.

Wenen is het hele jaar door leuk om te bezoeken. Voor musea en concerten maakt het weinig uit wat voor weer je hebt. In de zomer kun je vooral ook genieten van het buitenleven in Wenen. Er worden dan ook veel buitenevenementen georganiseerd. De winterperiode is er in Wenen juist weer eentje die bol staat van de winterse gezelligheid. De stad wordt dan versierd met lichtjes en met name in de koffiehuizen is het dan extra fijn om te vertoeven. De periode van eind november staat in het teken van de kerstmarkten. Voor redelijk wat toeristen is dat een reden om juist in die periode naar wenen te reizen.

Wil je meer weten over Wenen? Bezoek dan Wenen voor beginners of Wenen top 10.

Een straat in het historische centrum van Wenen.

Salzburg

Het vrij compacte centrum van Salzburg is prima op één dag te verkennen. Deze Alpenstad van Oostenrijk staat vooral bekend als geboortestad van Mozart en dankzij de film ‘The Sound of Music’. Maar Salzburg heeft veel meer dan dat. De gemoedelijke sfeer in het oude centrum geeft je de kans om op een ontspannen manier de stad in je eigen tempo te kunnen verkennen. Rondom de Dom van Salzburg staan vaak rijtuigen paraat waarvan de koetsier je tijdens de rit graag uiteenlopende details van de stad verteld. Maar je kunt de stad ook heel goed te voet verkennen. Tussen de geijkte bezienswaardigheden, waaronder de Mozartplatz, de Salzburger Festspiele, Altes Rathaus, Stiftskirche Sankt Peter Salzburg, Schloss Hellbrunn, Hohensalzburg en Schloss Mirabell bevinden zich knusse straatjes met sfeervolle bars, restaurants, kleine boetiekjes en winkels met regionale producten. Ook zijn er regelmatig markten te bezoeken en kun je heerlijk wandelen langs de Salzach rivier. Van sommige delen in Salzburg is het handig om wat extra informatie te hebben. De Judengasse bijvoorbeeld. Dit kleine deel van de stad is een historische straat, waar met name tijdens de Middeleeuwen voornamelijk Joden woonden. Nu vandaag is de Judengasse een populaire straat met historische gevels waar zich verschillende winkels in gevestigd hebben.

Musea als het Salzburger Weihnachtsmuseum maken de stad interessant naast het doorsnee aanbod van musea en bezienswaardigheden. Het fraaie Salzburger Weihnachtsmuseum is namelijk een mooi voorbeeld over de liefde voor kerstmis en het feest zoals dat in veel Oostenrijkse steden beleefd wordt. Ursula en haar echtgenoot Herbert Kloiber hebben hun waardevolle privé collectie tentoongesteld die zorgvuldig werd samengesteld met voorwerpen van tussen 1840 en 1940. Op deze manier kunnen liefhebbers er genieten van handgeschreven verlanglijstjes, kerstdecoratie, de Advent krans, Advent kalenders, kerstgeschenken en ingerichte kamers.

Op de website Salzburg voor beginners lees je uitgebreide info over Salzburg.

Salzburg gezien vanaf de hoger gelegen vesting.

Innsbruck

De Alpenstad Innsbruck heeft je als toerist meer dan genoeg te bieden. De ruim achthonderd jarige geschiedenis wordt onder andere weerspiegelt in bezienswaardigheden als het paleis ‘Schloss Ambras’ uit de zestiende eeuw, de ‘Hofkirche’ waarin het grafmonument van keizer Maximiliaan I te bewonderen is en het wereldberoemde ‘Gouden Dak’ aan de Herzog-Friedrich-Straße. Maar ook tijdens een wandeling door de stad Innsbruck is er genoeg te ontdekken. Regelmatig zijn er markten te vinden, worden er concerten georganiseerd en kun je op verschillende plekken ontzettend lekker eten of genieten van een drankje op het terras. Vervolgens kan een wandeling langs de rivier de Inn een mooie afsluiter van de dag zijn.

Behalve de vele historische en andere bijzondere bezienswaardigheden, is Innsbruck ook nog eens een leuke winkelstad. Met name in en om het oude centrum, in winkelcentrum Rathaus Galerien en ten westen van het Stadtpark Rapoldi zijn erg leuke items te scoren. Qua musea heeft de stad Innsbruck ook het één en ander te bieden. Het interactieve Audioversum is bijvoorbeeld bij uitstek geschikt om met kinderen te bezoeken. Middels experimenten, belevenissen en vooral bewondering word je meegenomen in de wereld waarin onze zintuigen van levensbelang kunnen zijn. Innsbruck is ook een stad waarin kunst een belangrijke rol speelt. De hoeveelheid aan kunstgalerijen zijn hier een duidelijk signaal van. Veelal tref je in deze galerijen historische, hedendaags design en afwisselende beeldhouwkunst, die zowel de doorwinterde kunstliefhebber als ‘beginnelingen’ kunnen bekoren.

Op Innsbruck voor beginners lees je uitgebreide Innsbruck informatie zoals bezienswaardigheden, waar te overnachten en meer relevante Innsbruck tips.

Historische gevels in het hart van Innsbruck

Linz

De statutaire stad Linz ligt in het noorden van Oostenrijk. Met ongeveer 200.000 inwoners is Linz de derde stad van het land. Ook is de stad de hoofdstad van de deelstaat Opper-Oostenrijk. De stad werd al gesticht door de Romeinen die deze de naam Lentia gaven. Al in de Romeinse tijd had Linz een belangrijke functie als lokale regeringsstad en handelspost. Door de eeuwen heen is Linz altijd een belangrijke plaats geweest in de regio. Dit resulteert tegenwoordig in een stad waar nog veel sporen te vinden zijn van dit rijke verleden.

Wetenschap en cultuur zijn altijd belangrijk geweest voor deze stad. Zo was Linz nog in 2009 culturele hoofdstad van Europa. Bovendien staat Linz ook op de Unescolijst van het zogeheten ‘Creative Cities Network’. Deze titel deelt Unesco uit aan steden die zich inzetten voor de zogenoemde mediakunst. Dit doet Linz door de mediakunst te integreren in het maatschappelijk middenveld. Dit heeft weer als doel om culturele diversiteit te bevorderen. Dit geeft al aan dat Linz op cultureel vlak veel te bieden heeft voor haar bezoekers. Zeker het jaarlijks terugkerende culturele evenement ‘Linzer Klangwolke’, dat elk jaar begin september wordt georganiseerd, is sinds 1979 uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd openlucht muziekfestival. Hierbij wordt op een geheel eigen wijze invulling gegeven aan het fenomeen muziekfestival. Naast de vele culturele mogelijkheden heeft de stad ook prachtige architectuur; zowel hedendaagse als oudere gebouwen. Een bekend kerkgebouw is de nieuwe dom. Deze kathedraal is opgebouwd in neogotische stijl. Dit oogt zeer klassiek, maar toch is het kerkgebouw nog niet zo oud. De eerste steen werd gelegd in 1862 en in 1924 werd het bouwwerk voltooid. De toren van de kathedraal haalt een hoogte van 135 meter, waardoor het kerkgebouw duidelijk deel uitmaakt van de skyline van de stad Linz. Een heel modern gebouw is dan weer Ars Elektronica Center, oftewel het AEC. Zeker wanneer het donker is in de stad oogt het bouwwerk zeer futuristisch. Bovendien huisvest het ook het AEC. Dit museum staat ook bekend als het museum van de toekomst. Hierbij worden de creatieve linkerhersenhelft en de logische rechterhersenhelft bij elkaar gebracht in een expositieruimte waar kunst, wetenschap en technologie aan elkaar verbonden worden. Linz is een prachtige stad in Oostenrijk waar veel te doen en te zien is.

Linz

Klagenfurt

Centraal in het zuiden van Oostenrijk ligt de stad Klagenfurt. De stad is ook hoofdstad van de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. Met om en nabij de 100.000 inwoners is het de zesde stad van Oostenrijk. De naam Klagenfurt heeft de stad te danken aan een voorde. Dit waren doorwaadbare plaatsen in de rivieren, zo ook in dit geval aan het riviertje de Glan. De eerste keer dat de naam wordt genoemd in documentatie is aan het einde van de twaalfde eeuw. Uiteindelijk werd in het jaar 1246 de oorspronkelijke nederzetting verplaatst naar een drogere plek alwaar het nog geen 10 jaar later al stadsrechten kreeg. Na het uitbreken van een grote stadsbrand in 1514 werd de stad herbouwd en uitgebreid. In de loop der eeuwen kwamen er steeds elementen bij die invloed hadden op de groei van de stad. Zo krijgt de stad in 1787 een bisschopszetel en werd Klagenfurt al in 1863 aangesloten op het spoorwegnet. Al deze historische gebeurtenissen hebben de huidige stad gevormd tot wat ze nu is. Een stadsbeeld met een aantal prachtige monumentale bouwwerken.

Een zeer kenmerkend gebouw is de dom van Klagenfurt. Ook de Stadsschouwburg ligt op een mooie locatie waardoor het bouwwerk zeer in het oog springt. De stad kent ook veel musea, zoals het Karinthisch Nationaal Museum en het Landesmuseum. Ook liefhebbers van hedendaagse kunst kunnen terecht in Klagenfurt. De Stadtgalerie organiseert tal van tijdelijke tentoonstellingen waar werken zijn te bewonderen van onder andere Gustave klimt, Egon Schiele, Jean-Michel Basquiat en Jean Tinguely. De variatie in musea is zeer groot; van klassieke kunst tot moderne, maar ook musea zoals het Mijnmuseum. In dit laatste museum leer je meer over de geschiedenis van de mijnbouw in Karinthië. Ook kun je prima uitgaan Klagenfurt. De stad heeft een aantal goede bioscopen en leuke uitgaansgelegenheden.

Klagenfurt

Hallstatt

Het plaatsje Hallstatt mag niet ontbreken op onze pagina van plaatsen in Oostenrijk. Hoewel het dorp nog geen 1000 inwoners telt is het toch zeer de moeite van een bezoekje waard. Dit komt vooral door de prachtige ligging van Hallstatt. Dit zijn typische plaatjes die je vindt in de regio van Beieren, Oostenrijk en Zuid-Tirol. Ooit hebben deze plaatsen specifieke marktrechten gekregen. Dit, in combinatie met de prachtige ligging en authentieke uitstraling, heeft er in het geval van Hallstatt in geresulteerd dat ze op de werelderfgoedlijst staat van Unesco. De eerste nederzettingen op deze plaats dateren al uit de oude ijzertijd. Het stadje ligt aan het gelijknamige meer van Hallstatt en wordt omringd door bergen. Kenmerkend zijn de mooie oude gebouwen en de prachtige uitzichten voor dit stadje. De huizen staan dicht op elkaar op een steile berghelling.

Het centrum is de hoofdstraat die parallel dood aan het meer. In het museum van Hallstatt kun je kennismaken met de archeologische opgravingen uit de ijzertijd. Ook het kerkhof is de moeite van het bezoeken waard. Deze is deels gesitueerd is in een uitgehakte rotswand. Wandelaars kunnen vanuit deze kleine stad prachtige tochten maken door het berglandschap waardoor je van grote hoogte en veraf een prachtig zicht op Hallstatt en het meer. Als je niet zo’n goede wandelaar bent kan een kabelbaan je naar een prachtig uitzichtpunt brengen.

Als je Hallstatt bezoekt dan zal het je waarschijnlijk opvallen dat er opmerkelijk veel mensen rondlopen met een duidelijk Aziatisch uiterlijk. Dat zijn vooral Chinezen en er is een reden waarom zij in groten getale naar Hallstatt komen.  Dat komt omdat er replica van Hallstatt gebouwd is in China. Dit is gedaan op basis van heimelijk gemaakte tekeningen en foto’s. De kopie van Hallstatt is te vinden in de stad Luoyang in Bolou.

Hallstatt

Villach

Villach is één van de grotere plaatsen die je aantreft in Karinthië. De stad heeft ongeveer zestig duizend inwoners en is gesitueerd aan de rivier de Drau. De geschiedenis van Villach begint al lang voordat God bestond. De eerste sporen van bewoning dateren uit het jaar 3500 voor Christus. Uit vondsten is ook gebleken dat de Romeinen hier nederzettingen moeten hebben gehad. De stad is ook regelmatig ten prooi gevallen aan natuurrampen. De aardbevingen van 1348 en van 1690 hadden een verwoestend effect op de stad. Grote branden hebben ook regelmatig ervoor gezorgd dat delen van de stad werden verwoest. Omgeven door de Alpen heeft Villach een prachtige ligging. Vanuit de stad heb je mooi uitzicht over het Alpenlandschap. Daarnaast zijn er rond de stad ook verschillende meren gesitueerd. Dit maakt het voor wandelaars een uitstekende locatie om te bivakkeren. Zeker de oude binnenstad oogt zeer kleurrijk door een aantal pasteltinten waarmee de gevels zijn opgesierd. Kenmerkend voor de oude stad is de Sint-Jacobskerk. Deze gotische driebeukige katholieke kerk dateert uit de veertiende eeuw. De kerktoren is 95 m hoog en daarmee het hoogste bouwwerk van de historische binnenstad. Naast dat de buitenzijde van de kerk erg mooi oogt, is ook de binnenzijde zeer interessant. Het houten hoogaltaar is van grote schoonheid.

Bregenz

Helemaal in het westen van Oostenrijk ligt de plaats Bregenz. De stad is tevens hoofdstad van de deelstaat Vorarlberg. Vanuit een logistiek oogpunt is de stad een belangrijke plaats in Oostenrijk. Zo heeft de stad een haven aan het Bodenmeer en is Bregenz ook een belangrijk knooppunt wat betreft het Oostenrijkse spoor. De stad speelt een belangrijke rol op het terrein van cultuur en sport. Aan de oevers van het Bodenmeer worden jaarlijks de Bregenzer Festspiele georganiseerd. Dit is een belangrijk cultuurfestival dat loopt in de maanden juli en augustus. Het hoogtepunt van dit festival is de Seebühne, een podium op het meer waar wekelijks meerdere malen een opera of een musical wordt vertolkt. De traditie van dit evenement begint in 1946, een jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Een ander bekend festival dat sinds 1987 wordt georganiseerd in Bregenz is het ‘Bregenzer jazzfestival’. Enkele interessante bezienswaardigheden in de historische binnenstad zijn de oude stadshal uit 1662, de St. Martinstoren, de protestantse Kerk uit de negentiende eeuw en het modern aandoende KunstHaus Bregenz. De gotische kerk van Sankt Gail is zeker de moeite van het bezichtigen waard. Deze kerk was oorspronkelijk opgebouwd in Romaanse stijl en dateert uit 1380, maar is herbouwd in 1480. Zowel de buiten- als binnenzijde van dit kerkgebouw zijn erg mooi. Opmerkelijk aan deze kerk is dat de binnenzijde geheel wit is, wat een mooi contrast geeft met enkele schilderingen op de gewelven en langs de muren. Vergeet ook zeker niet te genieten van het altaar en het orgel.

Bregenz

Graz

In het zuidoosten van Oostenrijk ligt de stad Graz. Deze stad is de hoofdstad van de regio Stiermarken en een van de grotere steden van Oostenrijk. De stad onderhoudt vele stedenbanden met hoofdzakelijk Europese plaatsen, zo ook met de stad Groningen. Sinds 2008 is er een monument gekomen waarop de vriendschap met deze steden wordt benadrukt. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Graz is het gedeelte van de historische binnenstad en de heuvel waarop kasteel Eggenberg is gesitueerd. Dit gedeelte van de stad maakt geheel terecht deel uit van het werelderfgoed van Unesco. Vanaf de Schlossberg heb je bovendien een prachtig uitzicht over deze historische stadskern. Van hier af zie je meteen ook een ander kenmerkend object voor de stad Graz. De kenmerkende klokkentoren, torent uit boven de andere gebouwen van de historische binnenstad. Van hier af heb je een mooi uitzicht over de oude binnenstad en op de Schlossberg. Naast deze twee in het oog springende bezienswaardigheden zijn er nog tal van musea en andere historische gebouwen die de moeite van het bezoeken waard zijn.

Graz