Vakantie in Oostenrijk

Onder Nederlandse toeristen is Oostenrijk een zeer populaire vakantiebestemming. Vanuit de lage landen reist men het hele jaar door voor uiteenlopende redenen naar dit prachtige Alpenland. Wie denkt dat het dan vrijwel alleen maar om de wintersport gaat, die heeft het mis. Oostenrijk wordt het hele jaar door goed bezocht. Buiten het wintersportseizoen komt men genieten van de prachtige natuur en de gastvrijheid. Gedurende het hele jaar komt men naar Oostenrijk voor een stedentrip naar bijvoorbeeld Wenen of Salzburg. In totaal reizen er jaarlijks zo’n 1,7 tot 1,8 miljoen Nederlanders naar Oostenrijk voor een vakantie. Hiermee staat Oostenrijk steevast in de top 5 van meest bezochte vakantielanden door Nederlandse toeristen.

Met TUI naar Oostenrijk

Belangrijke inkomstenbron

Het toerisme is een enorm belangrijke bron van inkomsten voor Oostenrijk. Gemiddeld kent Oostenrijk per jaar zo’n 40 miljoen toeristen (waarvan bijna een derde binnenlandse toeristen zijn) die op jaarbasis goed zijn voor ongeveer 140 tot 150 miljoen overnachtingen. Hiermee is een jaarlijkse inkomstenbron van ongeveer 23 tot 26 miljard euro gemoeid. Wisten jullie dat van alle Europese landen Oostenrijk tot de top-3 behoort als het aankomt op inkomsten uit het toerisme per hoofd van de bevolking? Alleen Malta en Cyprus scoren beter.

Opvallend is dat de verdeling van toeristen over het winterseizoen en zomerseizoen ongeveer gelijk ligt. De afgelopen jaren schommelt het aandeel voor beide seizoenen rond de vijftig procent. Dat was aan het einde van de vorige eeuw nog anders. Toen was het aandeel van de vakanties in het winterseizoen met gemiddeld 45% lager dan het aantal vakanties (55% gemiddeld) in het zomerseizoen. Omdat de inkomsten per gast in de winterperiode ongeveer twintig procent hoger liggen dan dan in de zomer, is financieel gezien het winterseizoen de meest belangrijke periode voor Oostenrijk.

Wintersport vakantie

Nederlanders associëren Oostenrijk al snel met de wintersport. Al jarenlang is het land de absolute nummer één skibestemming onder onze landgenoten. Dat is niet gek als je weet dat je duizenden kilometers aan skipistes hebt die verspreid liggen over een een groot aantal skigebieden. Er is hier voor ieder wel wat wils. De ene bestemming is uitstekend voor beginnende skiërs of snowboarders terwijl een ander gebied juist wat meer uitdaging biedt voor de meer geoefende wintersporter. Oostenrijk is een land dat de wintersport al in een vroeg stadium professioneel aangepakt heeft. Goede skiliften, uitstekende accommodaties en veel plekken waar je materiaal kunt huren of kopen maken van Oostenrijk een topbestemming voor wie aan wintersport wil doen. Naast skiën en snowboarden kun je in Oostenrijk ook aan andere vormen van wintersport doen zoals schaatsen (Oostenrijk telt veel meren), langlaufen, rodelen of sneeuwwandelen met speciale sneeuwschoenen.

Op onze wintersportpagina lees je alles over wintersport in Oostenrijk.

Wintersport in Oostenrijk

Actieve vakantie

Naast de verschillende vormen van wintersport zijn er nog veel andere soorten actieve vakanties die je in Oostenrijk kunt vieren. Erg populair is het om te wandelen in Oostenrijk. Er zijn honderden verschillende wandelroutes te vinden die samen goed zijn voor vele duizenden kilometers aan wandelplezier. Je kunt kiezen voor wandelingen die slechts een deel van een dag duren, maar je kunt ook wandeltochten maken die een hele dag in beslag nemen of zelfs meerdaagse wandeltochten maken. Er zijn speciale gidsen te koop met wandelroutes, maar je kunt natuurlijk ook bij de toeristische dienst vragen naar wandelingen die je in de buurt kunt maken. Zij kunnen vaak goede gedetailleerde wandelkaarten meegeven.

Ook voor fietsers en mountainbikers is Oostenrijk een heerlijke bestemming. Je kunt hier kiezen voor fietsroutes die vrijwel vlak zijn, maar je kunt natuurlijk ook pittige fietstochten in het bergachtige landschap maken. Voor ieder niveau fietser is er wel wat te vinden in Oostenrijk. Zo zijn er verschillende mooie meren waar je een rondje omheen kunt fietsen. Je kunt dan vooraf aardig inschatten hoeveel kilometer je ongeveer moet fietsen en het is meestal redelijk vlak rond de meren. In Oostenrijk zie je redelijk veel fietspaden. Vaak is er sprake van een gecombineerd pad voor fietsers en voetgangers. Er zijn volop plekken waar je fietsen kunt huren.

Wie aan golf doet die kan in Oostenrijk kiezen uit bijna tweehonderd golfbanen. Veel van deze banen liggen in een prachtige omgeving, zodat je in een fraaie setting een balletje kunt slaan.

Houd je van paardrijden en van de natuur? Dan kun je in Oostenrijk volop genieten van tochten over prachtige ruiterpaden. Vooral Nationalpark Kalkalpen staat bekend vanwege de zeer fraaie ruiterpaden. In totaal ligt hier ruim driehonderd kilometer aan ruiterpaden. Niet voor niets dat dit park zichzelf als ‘Pferdeland’ naar buiten presenteert.

Naast bergen en veel groen biedt Oostenrijk ook veel water. Denk aan watervallen, rivieren en meren in alle soorten en maten. In de winter is het water ijskoud, maar in de zomerperiode kun je in het relatief warme water uitstekend aan allerlei soorten watersport doen. Denk hierbij aan kanoën, raften, zeilen, surfen en natuurlijk ook zwemmen. Het water is vaak opvallend helder en schoon.

Voor de durfals onder ons zijn er nog andere activiteiten en sporten die je in Oostenrijk prima kunt beoefenen. Klimmers kunnen hier op allerlei niveau’s aan bergbeklimmen doen. Beginners kunnen hier in de vrije natuur hun sport beoefenen, maar het Alpenlandschap biedt natuurlijk ook alle uitdaging die de meer geoefende klimmers zoeken. Een andere manier om gebruik te maken van de bergen is paragliding. Deze activiteit is het hele jaar door enorm gaaf om te doen. De vele bergen zorgen ervoor dat er volop keuze is aan vertrekpunten om een tocht door de lucht te kunnen maken. Heb je nog geen of amper ervaring? Dan kun je een tandemvlucht met een ervaren paraglider overwegen.

Fietsen in Oostenrijk